Stora demonstrationer och andra protester planeras i hela Grekland

image22

Stora demonstrationer och andra protester planeras i hela Grekland
.

Elev- och studentrörelsen fortsätter kampen i Grekland för ett bättre utbildningssystem och mot alla försök från regeringen och EU att privatisera utbildningen. På universitetet kämpar man också mot Bologna processen.

Det har redan ägd stora demonstrationer och den 1 november ska bli en samordnad demonstration med elever och studenter över hela Grekland. De sista dagarna pågår stora möten i alla skolor och universitet. Den 1 november demonstrationen stödjer också PAME (de radikala fackföreningar i Grekland med mer än halv miljon medlemmar). Gymnasielärarnas- och universitetetslärarnas fackförbund har utlyst en punktstrejk samma dag.

De stora demonstrationer fortsätter med en facklig dag den 7 november som organiseras från PAME över hela Grekland med stora protester mot alla försök att införa ett nytt pensionssystem (liknade det som finns i Sverige) och mot privatiseringar i den offentliga sektorn.

Den 9 november fortsätter demonstrationerna från eleverna över hela Grekland.

Elever och studenter använder alla möjliga metoder (demonstrationer, konserter, blockader, ockupationer). Många borgeliga och socialdemokratiska tidningar  försöker stoppa den rörelsen med olika skriverier om att "de är unga och gör det av tradition", "att kommunistiska element försöker störa regeringen", "att EU:s regler måste gälla oavsett vas studenter tycker" m m. Eleverna och studenterna bara fortsätter sin kamp för bättre utbildning. Den 4 november kommer de flesta skolor samordna sin kamp och intisifiera den.

Samtidigt över 250 högstadie- och gymnasieskolor är ockuperade från eleverna som protesterar mot alla försämringar i utbildningssystem men också mot regeringens förslag för andra året i rad att privatisera högskolorna och universitet i solidaritet med studenterna samt mot förslaget från regeringen att skolorna ska gå över till kommunerna (i dag är dem statliga).

Den 17 november är 34 års jubileum från upproret på Tekniska Högskolan i Aten mot juntan (1967-1973). Stora demonstrationer äger rum samma dag.

Studenterna kräver att regeringens planer att privatisera högskolorna och universitetet ska stoppas (förra året lyckades studentrörelsen stoppa detta förslag), att Bologna proccesen ska kastas i papperskorgen och att staten ska garantera den finansiella stödet som universiteten behöver ( de föreslår 15% av budgeten varje år ska gå till utbildningen eller 5% av BNP).

Källor:
dagstidningen Rizospastis (www.rizospastis.gr)
samordningsorgan för studenter (www.aei-tei.gr)
en till samordningsorgan för studenter (http://www.edopolytexneio.org)
elevernas samordningsorgan (www.mathites.gr)
en del nyheter på grekiska från athens indymedia


Publicerat i veckotidningen Internationalen
Publicerat i SKU:s hemsida

Ett barn har kommit till välden! Ena paidi genithike!

De närmaste dagarna kommer jag inte skriva så mycket för att jag har fått ett underbart barn, en pojke som är så fin! Vi hörs igen om några dagar...

Tis epomenes meres den tha grapso poly giati apoktisa en yperoxo moro, ena agoraki panemorfo. Tha ta poume pali se merikes meres.

Giannis

Intervvju med Giannis Protoulis

Artikel - Intervju med Giannis Protoulis, generalsekreterare av KNE (Greklands kommunistisk ungdom) i Flamman.

Synenteyksi me ton Gianni Protouli, geniko grammatea tis KNE stin bdomadiatiki aristeri efimerida, Flamman, sta souidika.

Folk röstar inte på oss av missnöje

Parlamentsledamot. - Vår uppgift är att synliggöra de lögner som folk utsätts för, menar Giannis Protoulis. Foto: Heike Schrader.
Greklands kommunistparti (KKE) fick 22 mandat i det grekiska parlamentsvalet i september. Högerpartiet Ny demokrati klarade sig kvar vid makten trots en valförlust, därför att även socialdemokratiska Pasok backade. Flamman talade med den nyvalda parlamentsledamoten Giannis Protoulis om kommunisternas taktik efter valet.

ATEN Redan en månad efter har den nygamla högerregeringen varslat om nya nerskärningar. Bland annat ska pensionsåldern höjas, samtidigt som regeringen vill höja momsen.
Valrörelsen präglades av diskussionen kring regeringens hantering av den stora skogsbrandskatastrofen i september och valrörelsens polarisering mellan den konservativa regeringen och socialdemokraterna och dess samverkanspartier. Kommunisterna gick in valet med en tydlig kritik mot båda blocken. Denna profil var framgångsrik, KKE ökade sitt väljarstöd från 5,9 procent av rösterna till 8,2 procent och vann tio mandat.

Väger tyngre
I mediarapporteringen betecknades kommunisternas röster som "missnöjesröster".
Innebär det att KKE:s väljare i själva verket röstade mot regeringen, inte för kommunisternas valprogram?
- Vi har kommit fram till andra slutsatser, menar Protoulis lugnt. Våra gamla kamrater brukade alltid säga att kommunisternas valsedlar väger tre gånger tyngre än de andra partiernas. Vad de menade var att man brukar fundera noga innan man lägger sin röst på ett parti som vårt som dagligen utsätts för påhopp och pajkastning.
- De som bara vill visa sitt missnöje röstar nog snarast på andra partier, än ett parti som betecknas som "förbrukat", "fyrkantigt", "dogmatiskt" och så vidare. Så, visst kan det vara så att inte alla de som röstade på oss stödjer vårt program till fullo, men de vet nog varför de har röstat på oss.
Kommunistpartiet sade ifrån mot personalvalskampanjer. Efter valet har partiet den största andelen kvinnor i sin parlamentsgrupp och även en av de yngsta parlamentarikerna i Grekland, Giannis Protoulis, det kommunistiska ungdomsförbundets generalsekreterare.
Var var skillnaden mellan KKE och de andra vänsterkrafterna i valet? Även vänsteralliansen SYRIZA gick till exempel framåt i valet och fick fem procent av rösterna och 14 mandat. De övriga vänsterpartierna lyckades trots vissa framgånger inte att ta sig över treprocentspärren till parlamentet, Och socialdemokraterna som hade en tämligen vänstervriden valprofil tappade stort. Varför? Protoulis har ett snabbt svar:
- Socialdemokratin, inte bara i Grekland, har för länge sedan kapat sina förbindelser med de sociala rörelserna och anslutit sig till kapitalets sida. EU:s Lissabonstrategi med allt vad den innebär när det kommer till marknadsliberalisering, nerbrytning av arbetarnas rättigheter och vinstmaximerande privatiseringar, har sålunda drivits genom med de europeiska sossarnas röster.

Vägrar samverka med s
- Under valrörelsen var vi det enda partiet som har påpekat att det kvittar om Pasok eller Nea Dimokratia vinner valet. Och det är därför att vi vägrar samverka med socialdemokraterna. Hur skulle man annars visa att det finns ett alternativ?
Men vad kan era 22 parlamentariker ensamma uträtta i ett parlament med 300 mandat?
- Vår uppgift i parlamentet är att synliggöra de lögner som folk utsätts för. Ta till exempel regeringens "samhälleliga dialog" med oppositionen inför den planerade pensionsreformen. Det är samma sorts "samhälleliga dialog" som en fabrikägare har med en arbetare. Att delta i en sådan dialog går bara ut att legitimera det som redan är avgjort.
- Givetvis driver vi vår kamp även inom parlamentet, men vi inbillar oss inte att vi kan uppnå våra mål. Kämpar inte människorna organiserat för sina rättigheter, kan vi inte vinna striden. I ett klassamhälle uppnår man inte rättvisa genom KKEs motioner i parlamentet, utan genom konfrontation.


Firandet av oktoberrevolutionen 90 år - OKTOBRIANH EPANASTASH 90 XRONIA

image20


SÖNDAG DEN 28:e  OKTOBER 2007


Kl 1700-2100
 


Kulturhuset i Alvik - T-bana Alvik

Gustavslundsvägen 168 A, 2tr Alvik


Program: Tal, musik, poesi, utställning, servering
 

Det kommer finnas mat, 40 kr/person 


Arrangörer: Sveriges Kommunistiska parti (SKP), Chiles kommunistiska parti, Chiles kommunistiska ungdom, Greklands kommunistiska parti (KKE), Irans Tudehparti, Bolivias kommunistiska parti, Iraks kommunistiska parti, Solidaritesnätverket för Latinamerika
 

Välkomna kamrater!!!


image21


"Politikerna är rädda för hur vi ska rösta"

Göran Greider har skrivit en mycket bra krönika i dagens Metro!!! Jag tycker att det är värd att publicera den också här.


"Politikerna är rädda för hur vi ska rösta"


Så enkelt var det: Byt ut några ord som kan irritera så kommer det att gå bra. Ungefär så resonerar uppenbarligen EU-byråkratin och de europeiska regeringscheferna när de nu ser så nöjda ut efter att i veckan ha kommit överens om ett nytt fördrag för Europaunionen. Det förra kallades ofta för konstitution eller grundlag och det fick många att tänka till och fundera över om man verkligen ville ha en konstitution för en framtida europeisk stat.

I Nederländerna och Frankrike sa väljarna blankt nej till förslaget, varvid hela EU-systemet fick en chock. Vad nu då? Är det så här folk tror att rösträtten ska användas?
Den här gången har de känsliga orden tagits bort och makthavarna hoppas att väljarna inte ska bry sig så mycket. Sakinnehållet i det nya fördraget är emellertid till 99 procent identiskt med den gamla konstitutionen, vilket innebär att mer makt flyttar till central EU-nivå, att enskilda medlemsländer förlorar vetorätt och att mer av en gemensam europeisk utrikespolitik formas. Ett steg tas mot grundandet av en ny stormakt i världen. Och de som förordar det nya fördraget är livrädda för att det ska prövas i folkomröstningar.
Varför är de så rädda för det? Förmodligen för att de vet att en rejäl debatt om fördraget blottlägger saker som många, många människor ogillar.
Kanske spelar det också en viss roll att varje regeringschef fruktar att just hans eller hennes väljare ska jävlas och säga nej - och göra tillvaron pinsam inför de andra regeringscheferna.

EU påstås ofta vara ett fredsprojekt. Historiskt stämmer det knappast, eftersom gemenskapen bildades vid en tid när europeiska arméer krigade hårt i sina kolonier; ja en av EU:s mest hyllade förgrundsmän, Robert Schuman, var fransk utrikesminister när Frankrike som värst bekämpade vietnameser i Vietnam; samtidigt talade han i sitt berömda Europatal varmt om fred.
Om EU nu tar steget från ett mellanstatligt samarbete - där varje enskild medlemsstat ännu kan agera väckarklocka - till mer av en enda stor stat, ja då kommer ofelbart en stormakts alla nya behov att göra sig påminda: mer militär närvaro i världen, en enhetligare hållning.
Borde inte själva det faktum att de europeiska ledarna är så negativa till en verkligt demokratisk prövning av fördraget ge oss en tankeställare: Vad är de så rädda för?
Jag tror att de är rädda för en demokrati som de inte har kontroll över.


+ Hovrätten dömde bättre och modernare än tingsrätten i Stureplansfallet och lyssnade verkligen på den våldtagna flickan.

- Höstmörkret faller, den sista uteserveringsstolen plockas in och blåsten genom de allt naknare trädkronorna säger att vi, var och en av oss, är ohjälpligt ensamma.




Stin efimerida Metro simera dimosieuetai ena kalo arthro enantia sto Eyrosyntagma (sta souidika fysika)

Appeal: Let the people decide! We say no to the new EU treaty

Appeal by communist and workers' parties of EU countries


Let the people decide! -- We say NO to the new EU Treaty

The European Union is on the way to become a political, economic and military »Great power«. The leading politicians of the EU, who are not representing the people but rather the interests of the great industry, of the banks and of imperialism, have taken the necessary decisions for this development.

The so called »Treaty establishing a Constitution for Europe«, that was meant to speed up this strategy, has collapsed due to the vote of the people in France and in the Netherlands as well as due to the broad resistance of the people in the EU countries. The ruling forces are now aiming to adopt a so called »reform treaty« or »EU Treaty«, aimed to implement and to force a policy of social destruction and of militarization in a more reactionary direction and on conventional basis, against the interests of the people. The military policy of the EU goes in direct concurrency with the aggressive policy of the USA and is at the same time deepening the dependence on the US policy. With the aim to deprive the peoples from their vested right to directly decide, the new text will be called »EU Treaty« instead of »Constitution«. This treaty shall be discussed and adopted by an Intergovernmental Conference behind closed doors.

The undersigned Communist and workers parties of EU countries say NO to such new Treaty as well as to the method of its adoption behind the people's back. All people - be they workers, peasants, employees, unemployed, homeless, pupils or students - must have the same right to decide as the politicians, no matter whether in the national legislation of their countries the possibility for a referendum is given or not.

  • We demand the total disclosure of the entire content of the »EU Treaty« including all supplementary previsions.
  • We demand to put the »EU Treaty« for decision by the peoples of all EU countries.
  • We call upon the citizen in all EU countries:
Say NO to the organized social destruction and to the further militarization of the EU!
Say NO to the new »EU Treaty«!


Belgium
Communist Party of Belgium Wallonie Bruxelles
Communist Party of Flanders
Workers' Party of Belgium (PTB)

Britain
Communist Party of Britain
New Communist Party of Britain

Bulgaria
Communist Party of Bulgaria
Party of the Bulgarian Communists (former Bulgarian CP G. Dimitrov)

Cyprus
The Progressive Party of the Working People-AKEL (Cyprus)

Czech Republic
Communist Party of Bohemia and Moravia

Denmark
Communist Party in Denmark
Communist Party of Denmark

Finland
Communist Party of Finland

Germany
German Communist Party (DKP)

Greece
Communist Party of Greece (KKE)

Hungary
Hungarian Communist Workers' Party

Ireland
Communist Party of Ireland
The Workers' Party of Ireland

Latvia
Socialist Party of Latvia

Lithuania
Socialist Party of Lithuania

Luxembourg
Communist Party of Luxembourg (KPL)

Netherlands
New Communist Party of the Netherlands

Romania
Socialist Alliance Party Romania

Spain
Communist Party of Peoples of Spain

Sweden
Communist Party of Sweden

Döda tros vara tsarens offer - Oi nekroi einai apo tin epoxi tou tsarou

Saxat från tidningen Metro den 19/10/2007

Döda tros vara tsarens offer
"34 skellet med skotthål i huvudet som hittats i en källare i centrala Moskva har legat där i över 100 år, tror myndigheterna. Teorin om att kropparna härrör från Stalintiden utresningar faller därmed. Människorresterna hittades i samband med att huset renoverades och antas nu vara offer för tsarväldets övergrepp."

Denna nyhet med några få rader kommer efter att för ca en månad en annan "nyhet"  publicerade´s i ALLA tidningar att de ovannämda offer dödades under Stalintiden, i stora artiklar. Märk också att i den första nyheten om Stalins offer, använde man ordet "människor som mördades från Stalin". Nu är de bara "döda från tsarensregim"

Vad kan vi lära oss av detta? Jo, att propaganda mot Stalin och kommunismen faller inte alltid på plats. Propaganda om utresningar och massgravar under Stalintiden florerar i de borgeliga massmedia, utan att de bekräftas. Man följer Goebbels metod, "om man ska upprepa en lögn tillräckligt många gånger, då blir det en sanning.


Sta ellinika
Apo tin efimerida Metro stis 19/10/2007
Oi nekroi einai apo tin epoxi tou tsarou
"34 skeletoi med traymata apo pyrobolo oplo sto kefali kai poy eixan brethei se ena ypogeio stin kentriki Mosxa briskontan ekei gia pano apo 100 xronia, pisteuoun oi rosikes ypiresies. H theoria oti ta ptomata itan apo tin epoxi toy Stalin telika den isxyei.

Prin apo peripou ena mina OLES oi efimerides stin Souidia eixan to "neo" kai periegrafan me megali dimosiotita oti brethikan skeletoi apo anthropous pou dolofonithikan tin epoxi tou Stalin. Xaraktiristiko einai episis oti i lexi poy xrisimopoiousan sto proto arthro einai "oi dolofonimenoi apo ton Stalin". Sto deutero arthro einai "oi skotomenoi apo to kathestos tou tsarou
H propaganda enantia ston Stalin kai ton kommounismo auti tin fora den perase, alla i propaganda styl Geobbels "an epanalabeis arketes fores ena psema ginetai alitheia" synexizetai apo ta astika mesa enimerosis.

NEJ TILL EU-KONSTITUTIONEN - OXI STO EYROSYNTAGMA

Sverige och de andra EU-länder (med center-vänster och center-höger regeringar) har beslutat att införa en EU-konstitutionen (de kallar den fördraget), trots folkomröstningar i Frankrike och Holland som förkastade detta för två år sedan, återkom dem med nästa samma förslag.

NEJ TILL EU-KONSTITUTIONEN!
Kräv medlemsoröstning NU i Sverige, Grekland och i alla andra EU-länder. Bekämpa EU:s försök till att bli en starkare imperialistisk stat.



H Souidia kai oi alles xores tis Eyropaikis Enosis (kentroaristeres kai kentrodexies) apofasisan na efarmosoun to eurosyntagma( synthiki tin lene tora), para ta dimopsifismata stin Gallia kai Ollandia prin 2 xronia pou to katapsifisan, xanaepanilthan me sxedon tin idia protasi.

OXI STO EYROSYNTAGMA!
Apaitiste dimopsifisma tora stin Souidia, Ellada kai tis alles xores tis Eyropaikis Enosis. Palepse enantia stis prospatheies endynamosis tis imperialistikis Europaikis Enosis


Inför mötet i FN:s Generalförsamling den 30 oktober 2007 om nödvändigheten av att häva USA:s ekonomiska och finansiella blockad

Stockholm 17 oktober 2007


DIAKYRHKSH APO TO KOMMOYNISTIKO KOMMA SOUIDIAS ME AFORMH THN SYNODO TOY OHE GIA THN ARSH TOY EMPARKGO ENANTIA STHN KOYBA (sta souidika)  

  

Inför mötet i FN:s Generalförsamling den 30 oktober 2007

om nödvändigheten av att häva USA:s ekonomiska och finansiella blockad av Kuba


Den blockad som USA:s ledning belagt Republiken Kuba med, är den mest långvariga och orättvisa någonsin i mänsklighetens historia och är till sin natur markerat "extrateritoriell". Blockaden är ett ekonomiskt krig och en handling som  kvalificerar sig som ett folkmord, i vilken tio USA- administrationer under 47 års tid gradvis har skärpt och som förorsakat förluster för det kubanska folket i en ekonomisk storleksordningen av 89 biljoner Dollar. Dessutom har Vita Huset genom sin statsterrorism utfört sabotage som förorsakat skador, i vilka mer än 3000 kubaner förlorat sina liv.


År 1991 avslöjades  i ett hemligstämplat dokument från den 6 april 1960, (ett år före den USA- organiserade invasionen av Kuba) att den dåvarande Assisterande Sekreteraren för Mellanamerikanska Angelägenheter, Lester DeWitt Mallory lämnade in en promemoria för diskussion vid ett vid ett möte med USA:s president som ordförande. Utsagan enligt promemorian pekade på att det inte fanns någon reell politisk opposition på Kuba och att de enda möjligheter som stod öppna för Washington att undergräva det inre stödet och förtroendet för revolutionen var genom avskräckning , baserad på missnöje och ekonomiska svårigheter. Promemorian förespråkade omedelbara aktioner av alla tänkbara slag som kunde försvaga den Kubanska ekonomin och blockera fonder och andra tillgångar för att reducera reallöner och likvida löner och härigenom förorsaka hunger och desperation för att kunna störta den kubanska regeringen.


I dag, 47 är sedan dokumentet lades fram, är Washingtons politik fortfarande den samma, att förorsaka hunger och desperation och att störta det kubanska styrelseskicket med målsättningen att kasta tillbaka Kuba till den neokoloniala ställning, i vilket det hölls, i över ett århundrade.


Två tredjedelar av Kubas befolkning består av människor som är födda och uppväxta under byggandet av socialismen. Kubanerna har under denna tid varit tvungna att lida, överleva och utvecklas under extrema svårigheter påtvingade av den enda supermakten, som försöker likvidera allt motstånd och i exemplet Kuba- dess värdighet och suveränitet.


En majoritet av nationer har med gradvisa resolutioner fördömt USA:s politik och dess skärpning av blockaden. Med den överväldigande majoriteten av 183 medlemsstater antog FN:s Generalförsamling den 8 november 2006 en femtonde och följdriktig resolution som fördömer USA:s blockad av Kuba och kräver att den ska upphävas. Trots detta och med en total ignorans av opinionen för den enorma majoritet av nationer, har President Bush intensifierat det ekonomiska kriget och förstärkt planerna på att gripa in i Kubas inre angelägenheter. Han har avsatt 80 miljoner Dollar för att gynna omstörtande verksamhet mot Kuba, ökat illegala radio- och TV- utsändningar och utvidgat den internationella desinformationen och smutskastningskampanjen mot Kuba. Vidare har Bush utsett Caleb McCarry som sändebud, med uppdraget att koordinera de antikubanska handlingarna och söka stöd för dessa hos andra länder (den 24 april 2007 mottogs McCarry av vår högerregering. SKP fördömde regeringens handling samt dess oförmåga och ovilja att föra en självständig politik gentemot USA).


Sedan 1992, då Kuba för första gången lade fram en resolution i FN:s Generalförsamling för att försöka häva USA:s handels- och finansiella blockad, har landets ekonomiska och sociala liv årligen dokumenterats. Några delar av den extrateritoriella sanktionspolitiken som förhindrar en snabb ekonomisk och social kubansk utveckling, är bl.a. de som förbjuder:


+ US- amerikanska dotterbolag i tredje land från att på något sätt göra affärstransaktioner med företag i

   Kuba


+ utländska bolag från att exportera produkter av kubanskt ursprung eller produkter vars tillverkning

   använder sig av komponenter med kubanskt ursprung


+ bolag från tredje nation, att till Kuba frakta varor eller tjänster vars teknologi innehåller mer än 10 % av

    US- amerikanska komponenter, oavsett om ägarna till bolaget är staten för den berörda nationen ifråga


+ fartyg till eller från Kuba från att angöra US- amerikanska hamnar, oavsett i vilket land fartyget är

   registrerat


Trots de skador som förorsakas av USA:s blockad, kämpar Kuba vidare och går framåt.  I överens-

stämmelse med den Kubanska Regeringens mål öppnar den ekonomiska utvecklingen och de sociala framstegen nya perspektiv för Kuba, vilket allteftersom förbättrar livskvaliteten för befolkningen.


Den 30 oktober 2007 kommer FN:s Generalförsamling för 16e gången att undersöka Resolution 61/11 "Nödvändigheten av att häva den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden som Kuba har påtvingats av USA".  


SKP, Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker härmed sitt bredaste stöd för den kämpande kubanska befolkningen och fordrar att Sveriges ledande politiker tar sitt ansvar och fördömer den kriminella blockad och politik som USA:s regeringar utövat och utövar gentemot den suveräna staten Kuba.



Partistyrelsen för SKP, Sveriges Kommunistiska Parti



Joint position of Communist, Workers', progressive and left-wing parties, regarding the European Union treaty

Joint position of Communist, Workers', progressive and left-wing parties, regarding the European Union treaty

The Parties that subscribe to this joint statement denounce the real and stated goal of the current reform of the European Union treaties: to recover the essential contents of a previously rejected draft treaty, whilst at the same time seeking to avoid a democratic debate and the expression of the peoples' will, namely through referendums.

This attempt is unacceptable and is a profound disrespect for democracy and for the sovereign will, expressed by the French and Dutch peoples, in the 2005 referendums.

If it were to be ratified in the various countries, this treaty would represent a new qualitative leap in the configuration of the European Union as an economic, political and military block contrary to the interests of the workers and the peoples; a new step towards the institutionalisation of neo-liberalism, the promotion of militarism and a stronger domination by the leading great powers of the European Union already implemented by the cornerstones of the EU building: the Maastricht, Amsterdam and Nice treaties and the Lisbon Strategy.

This treaty is impregnated with neo-liberal policies that will further jeopardise economic and social gains of the workers and the peoples, whether through the liberalisation of markets, the primacy of competition or the monetarist policies that do not take into account growth and employment; or by dismantling and privatising public services, in keeping with the interests of the big economic and financial groups.

This treaty promotes the militarisation of the European Union within the framework of NATO and in coordination with the USA, an increase in military spending, an arms race and the militarisation of international relations.

This treaty counters the interests and aspirations of the workers and peoples of Europe. We say NO both to the new Treaty and to the antidemocratic process that tries to impose it.

The right of each people to have their say on a treaty which has such profound consequences for the present and the future of each of their countries and of Europe must be guaranteed, through a broad and democratic debate and through the expression of the popular will.

With full confidence in the possibility of a different Europe, of cooperation, economic and social progress and peace, the Communist, workers', progressive and left-wing Parties that undersign this joint position agree to promote a series of actions in their own countries and on a multilateral level, in order to struggle for the rejection of this Treaty and to demand broad and democratic popular debates and the expression of the peoples' will in the various European Union Countries, namely through referendums.


List of endorsing Parties:


  • Communist Party (Flanders) - Belgium
  • Communist Party (Wallonia) - Belgium
  • Workers' Party of Belgium
  • Communist Party of Britain
  • Communist Party of Bohemia and Moravia
  • Communist Party of Bulgaria
  • Party of the Bulgarian Communists
  • AKEL (Cyprus)
  • Communist Party of Denmark
  • Communist Party in Denmark
  • Communist Party of Finland
  • French Communist Party
  • German Communist Party
  • Communist Party of Greece
  • Hungarian Communist Workers' Party
  • Communist Party of Ireland
  • The Workers' Party of Ireland
  • Party of the Italian Communists
  • Socialist Party of Latvia
  • Communist Party of Luxemburg
  • New Communist Party of the Netherlands
  • Communist Party of Poland
  • Portuguese Communist Party
  • Socialist Alliance Party (Romania)
  • Communist Party of Spain
  • United Left (Spain)
  • Communist Party of People of Spain
  • Party of the Communists of Cataluna

Fördöm brutaliteten mot de fridfulla demonstrationerna i Burma! - Anslut er solidariskt med demokratirörelsen!

Uttalande från Demokratisk Ungdoms Världsfederation (DUV) om Burma

Fördöm brutaliteten mot de fridfulla demonstrationerna i Burma!
Anslut er solidariskt med demokratirörelsen!

Demokratisk Ungdoms Världsfederation (DUV) är djupt bekymrade gällande det pågående förtrycket mot de fredsälskande och kämpande ungdomarna och folket i Burma.

De senaste veckorna så har folket bedrivit en viktig kamp mot den burmesiska militärjuntan som i sin tur svarat med att sätta in tusentals militärer på gatorna - trupper som har förföljt, skadat och dödat många människor. Skottlossning och tårgas har använts dagligen samtidigt som såväl Internet som andra kommunikationsnätverk har stängts av. Vi fördömer detta ömkliga, inhumana och brutala försök att kväva det burmesiska folkets berättigade protester.

Trots den burmesiska militärjuntans försök till att skapa total kaos och försök till att krossa den fredfulla demokratirörelsen så har tiotusentals demonstranter modigt fortsatt att ge sig ut på gatorna.

I Burma så vägrar den styrande militärregimen, State Peace and Development Council förkortat SPDC, att lämna över makten till folket, trots att de förlorat i de demokratiska valen till partiet, Nationella förbundet för Demokrati.

FN:s generalförsamling har även de, sedan 1992, krävt att SPDC skall lämna ifrån sig makten.

Vi fördömer starkt fängslandet av Ang San Suu Kyi, ledare för Nationella förbundet för demokrati, som vann det senaste valet (1990) med 82 procent av mandaten.
Vi fördömer även fängslandet av 1100 andra politiska fångar som omfattar över 300 ungdoms- och studentledare.

Vi kräver att den burmesiska militärjuntan återinför demokrati i landet och friger alla politiska fångar.

Vi uttrycker vår solidaritet med studenterna, ungdomarna och folkrörelserna i Burma i deras fortsatta kamp för att demokratisera det politiska, ekonomiska och sociala livet i landet. Vi fördjupar vår starka solidaritet med vår medlemsorganisation i Burma, All Burma Students Leauge (ABSL) i deras dagliga tappra kamp.

Med en förhoppning om att den anti-imperialistiska kampen kommer att fortsätta, trots de reaktionära attackerna och förtrycket, så uppmanar DUV alla fredsälskande ungdoms- och studentorganisationer runt om i världen, samt FN att sluta upp tillsammans med ungdomen och folket i Burma och stödja dem i deras heroiska kamp för fred och demokrati.

Samordningsrådet, DUV

Dilosi tis PODN (Pagkosmia Organosi Dimokratikon Neolaion) gia tin katastasi stin Bourma
Selida tis PODN http://www.wfdy.org/


ALBA bekämpar fattigdom i Latinamerika - H ALBA maxetai enantia stin ftoxeia stin Notia Ameriki

image19

Från SKP:s hemsida - Apo tin istoselida tou Kommunistikou kommatos Souidias

ALBA bekämpar fattigdom i Latinamerika



Lördagen den 6 oktober genomfördes ett solidaritetsarrangemang i Malmö som hette "Tio timmar för ALBA".

ALBA är det alternativa handelsområde som för tre år sedan bildades på initiativ av Hugo Chavez och Fidel Castro. I dag ingår även Bolivia, Nicaragua, Haiti och Ecuador. Flera karibiska stater deltar som observatörer.

ALBA är ett alternativ till den integrationsprocess baserad på nyliberala principer som drivs av USA.
Den första punkten i ALBA:s program är att bekämpa fattigdomen. Den övergripande målsättningen är att skapa en rättvis och solidarisk integration där folkets intresse utgör drivkraften.

Här har du möjlighet att lyssna på det inledande fördraget som hölls vid solidaritetsarrangemanget, vilket berättar om ALBA och utvecklingen i Sydamerika.
Föredraget hölls av Peter Cohen, tidigare internationell sekreterare i Sveriges Kommunistiska Parti.

Radio Kommunist: Lyssna på föredraget (MP3-format)
http://www.kommunist.se/files/sound/peter_alba.mp3

To Sabbato tis 6 Oktobri mia ekdilosi gia tin ALBA (mia enosi pou dimoiurgithike apo ton Fidel Vastro kai ton Hugo Chavez) elabe xora stin poli tou Malmö. Omilitis itan o proin ypeythinos diethnos sxeseon tou Kommunistikou kommatos Souidias, kai melos toy kommatos, Peter Cohen.


Swedbank arena - ny nationalarena. Är det ett skämt? To kefalaio einai axortago

image18

Kapitalet är jätte hungrig. Kapitalet vill komma in i alla möjliga områden (inkl idrott och kultur). Det senaste är att en ny arena som ska byggas ska heta Swedbank arena. Jag trodde först att det var ett skämt men i kapitalets Sverige är detta sant!
Två personer skrev på DN några kloka ord:

"Varför ett så blygsamt namn? Går det inte poängtera ännu mer vem som står bakom? Ett bättre namn hade varit "Swedbank - banken med nöjda kunder och bra räntor som dessutom är Sveriges största bank Arena". För det är viktigt att skilja på reklam och sak eller hur var det nu...?"

"Att dels döpa namnet till Swedbank Arena, och dels bara ta 153 milj för det under 13 års tid. Det är knappt 12 miljoner om året för ett namn som kommer att visas överallt. Vafan... det är ju som en VD-bonus bara. Billigt, och skitfult namn som lätt kan blandas ihop med Örnsköldsvik".

Vad hände om Swedbank ska gå i konkurs efter några år? Ska man också bytta namn på nationalarenan?

Detta visar att kapitalet skiter i människor, de vill bara att allt ska säljas och köpas. Protestera mot detta!!!

Läs mer på DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=647&a=704562

På bilden som är hämtade från Solnas kommun hemsida:
Fredrik Ljungberg, fotbollsproffs, var på plats och han uttryckt sin stora förtjusning över arenasatsningen (Fredrik är reklambranchens guldpojken och där som finns pengar...finns det Fredrik med). Bilden, från vänster: Sune Hellströmer, generalseakreterare i Svenska Fotbollförbunde, Fredrik Ljungberg, Carl Eric Stålberg, Swedbanks styrelseordf och Sune Reinhold, styrelseordf för arena- och arenastadsprojektet.




STA ELLHNIKA
Diabasa ena neo stin efimerida simera. Tha ftiaxoun leei ena kainourgio ethniko stadio. To kainourgio auto stadio Tha legetai Swedbank (to onoma mias idiotikis trapezas stin Souidia)! An einai dynaton! Merikoi Souidoi kanoun xioumor kai lene stin efimerida oti to onoma einai ligo. Tha prepei sto onoma tou stadiou na grafei kai oti i trapeza einai i kalyteri, me ta xamilotera epitokia kai me tous pio eyxaristimenous pelates.

Gia 153 ekatom souidikes korones (peripou 17 ekatom euro) tha ekmetaleuetai i trapeza to stadio!!! Kales biznes!

To kefalaio prospathei na mpei se tomeis opos o athlitismos kai o politismos. Me tin boitheia ton poltikon tous ekfraston, to katafernoun. O laos omos prepei na antidrasei.

Stin fotografia o proedros tis souidikis EPO kai alla "asteria" anamesa tous kai o podosfairistis kai agapimeno paidi ton diafimistikon etairion Fredrik Ljungberg

Öppet brev till LO och hela fackföreningsrörelsen - Flera protester planeras - Programmatizontai kai alles diadiloseis

Öppet brev till LO och hela fackföreningsrörelsen

Septemberalliansen välkomnar LO-Tidningens uppgifter om att flera förbund, däribland Kommunal och IF Metall, nu planerar protestaktioner mot försämringarna av a-kassan och sjukförsäkringen med mera i regeringens budget, och att LO säger sig vilja samordna en gemensam protest.

Vi uppfattar detta som ett positivt svar på det fackliga uppropet för LO-ledda massprotester som undertecknats av Kommunal sektion 28, 30 och 34 i Stockholm, Gruvtolvan i Kiruna och Gruvfyran i Malmberget, IF Metall-klubbarna vid SSAB i Luleå och Volvo i Umeå, Sekoklubbar i tunnelbanan och posten i Stockholm, Seko Västerbotten, Lärarförbundet i Spånga-Tensta och flera andra fackföreningar.

Vi ser det också som ett positivt svar på den förhoppning om att detta skulle bli "startskottet för alla fackföreningar att ta upp kampen" som uttalades av Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö på Septemberalliansens demonstration mot högerpolitiken i Stockholm (liksom på flera andra orter) den 18 september. Att demonstrationen den 18 september - utan ekonomiska resurser, länge utan medias uppmärksamhet och utan stöd från centrala fackliga ledningar - kunde samla minst 5 000 deltagare på Sergels torg är ett tecken på den kampvilja som idag jäser bland fackligt aktiva, ungdomar, kvinnor, hyresgäster, föräldrar, lärare och barn på hotade kommunala skolor, invandrarföreningar och papperslösa.

Septemberalliansen, som den 3 oktober bland annat samlats till en diskussion om nya budgetprotester den 21 november, är beredd att på alla sätt stödja LO:s planer på samordnade budgetprotester.

Vi ber LO att ta ställning till följande förslag:
att LO snabbt spikar ett datum för landsomfattande massprotester innan riksdagens beslut om budgeten - med stora demonstrationer både i Stockholm och på andra regionala centralorter landet runt;
att LO i manifestationerna samarbetar med alla som vill kämpa mot högerpolitiken: fackligt aktiva i alla andra fackföreningar, hyresgäster som kämpar för allmännyttan, skolungdomar, alla intresserade kvinno-, miljö- och vänsterorganisationer, invandrarföreningar och papperslösa m fl. Septemberalliansen är mer än villig att hjälpa till med mobiliseringen både på arbetsplatserna, skolorna och i förorterna.
att LO omprövar sitt nej till politisk strejk, som senast upprepades efter uttalanden från IF Metall i Södra Västerbotten och LO-distriktet i Västerbotten. Den politiska strejken måste kunna användas när facken och dess medlemmar liksom nu hotas av politiska beslut som allvarligt rubbar maktbalansen mellan kapital och arbete till fackföreningsrörelsens nackdel.
att LO vägrar förhandla med Svenskt Näringsliv om några som helst försvagningar av konflikträtten och LAS, inklusive förlängda varseltider, ökad roll för "opartiska" medlare o s v, som enbart försvagar facken och underminerar deras auktoritet ytterligare.
Septemberalliansens möte i Stockholm 3 oktober


To diktyo toy Septembri (ena diktyo me pano apo 40 organoseis stin Souidia) synexizei tin organosi ton agonon stin Souidia. Ta taxika syndikata kai to SKP (Kommounistiko Komma Souidias) poy symmetexei sto diktyo synexizei tin pali tou gia na stamatisei tis antidrastikes allages pou proothountai stin Souidia apo tin kybernisi ton Syntiritikon kai me tis plates ton Sosialdimokraton.
Perissoteres diadiloseis programmatizontai stin Souidia to epomeno diastima enantia stin dexia kai kathe dexia politiki. Perissotera syndikata programmatizoun kinitopoiiseis ton Noembri kai Dekembri, mines syzitisis kai apofaseon gia ton proypologismo. Oi reformistikes igesies ton syndikaton kato apo tin piesi ton ergazomenon eksagelloun kinitopoiiseis alla arnountai me kathe tropo na kiriksoun apergiakes kinitopoiiseis, "sebomena" tin koinoniki eirini.
H pali synexizetai!

Förkrossande vänsterseger i Ecuador - Sarotikes ekselixeis ston Isimerino

Från veckotidningen Flamman:
Förkrossande vänsterseger i Ecuador

TEGUCIGALPA. "Vägen ligger öppen för socialistiska reformer", rubricerade internationella nyhetsbyråer som ANSA, Reuters, DPA och EFE söndagens val i Ecuador. Detta gällde val till en församling som på sex månader ska utarbeta en ny konstitution som öppnar vägen för ett Ecuador i "socialism i det 21:a seklet", som president Correa har talat om.
Presidentens breda rörelse Acuerdo Pais (AP), har, när detta nummer av Flamman är under pressläggning, fått cirka 71 procent av rösterna och bokstavligen krossat det traditionella partiväsendet i Ecuador. Correas konkurrent i presidentvalet i november förra året, Ecuadors rikaste man, Alvaro Noboa, har, efter att tio procent av rösterna är räknade, fått 4,87 procent eller cirka fem av de 130 platserna i den konstituerande församlingen. Correas AP:s beräknas få en kvalificerad majoritet. Detta innebär att Correa i princip kan skissa upp en ny grundlag från grunden. Men han har gjort klart att Ecuadors grundlag inte kommer att kopieras från någon annan, ett klargörande mot de försök från massmedia, opposition och insinuationer i Vita huset om att president Correa går samma väg som i Venezuela, som också håller på att revidera den nuvarande konstitutionen.

Men det finns klara likheter mellan Venezuela och Ecuador. Såväl Correa som Venezuelas president Chávez har klara intentioner om att ta kontrollen över den påstått "oberoende" centralbanken, som är ett rött skynke för bägge presidenterna.
Correa har också fått ett massivt stöd för att den nuvarande kongressen ska upplösas, eftersom den består av de korrumperade partierna som smulades i bitar i söndags.

Dick Emanuelsson


Apo Rizospasti sta ellinika
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4237826&publDate=5/10/2007


Polis misshandlade fackliga aktivister - H astynomia dernei diadilotes

image17
Polisen bryter upp den fackliga blockaden mot Fridays i Stockholm. Foto: José Figueroa.

Publicerat i veckotidningen Arbetaren

En blockad av restaurangen Friday?s vid Stureplan i Stockholm slutade på fredagkvällen i brutal misshandel av syndikalister. Polisen beordrade församlingen att förpassa sig till ett torg ett stenkast bort och använde sedan batong, pepparsprej och våldsamma grepp för att upplösa blockaden. Minst fyra personer greps, däribland Arbetarens reporter. Omedelbart efter blockaden lovade företaget att betala ut innestående lön och gick med på förhandling med syndikalisterna.

Läsa mer:
http://www.arbetaren.se/articles/inrikes2007105


Apo tin bdomadiatiki efimerida Arbetaren

H souidiki astynomia epi to ergon. Enas ergazomenos exei na plirothei dyo mines. Diadilotes mlokaroyn tin eisodo tis epixeirisis me aitima na plirothei o ergazomenos. H astynomia anti na syllabei ton epixeirimatia, dernei tous diadilotes. Telika o ergodotis ypoxorise!

CIA tränar venezuelanska studenter i Miami - H CIA EKPAIDEYEI FOITHTES

Klipp från veckotidningen Flamman
- CIA tränar venezuelanska studenter i Miami



CIA och antikubanska grupper tränar venezuelanska studenter i Miami med målet att störta regeringen Hugo Chávez. Det uppgav nyhetsbyrån Aporrea [1] i Caracas den 24 september.
Enligt Aporrea gjorde ledare för den mest militaristiska studentoppositionen i Venezuela under augusti månad ett urval av 100 studenter på de främsta universiteten i Venezuela som därefter avreste till Miami.

Läs mer: http://www.flamman.se/utrikes.php?id=4738


H CIA ekpaideuei venezouelanous foitites sto Maimi gia na rixoun ton Chaves. Afto grafei to praktoreio eidiseon Aporrea kai anadimosieuei i aristeri bdomadiatiki soyidiki efimerida "Flamman"

Sicko - om det amerikanska sjukvårdssystemet

Sicko - om det amerikanska sjukvårdssystemet
Micael Moores film Sicko tas nu upp i alla media. Filmen skildrar bristerna i det amerikanska sjukvårdssystemet. Vinst går före vård skriver Svenska Dagbladet. Sjukvården i det stora "föregångslandet" är ju privatiserad. Du får vård så länge försäkringspengarna räcker till. När de är slut då är det kört. Jag känner till en kvinna som valde bort sin dialys så att hennes barnbarn skulle få utbildning. En skrämmande tanke att i världens rikaste land ska man vara tvungen att göra ett sådant val. Livet mot dina barn eller barnbarns utbildning.

Intressant ifrån Kommunisternas blogg

Läs mer: http://www.skp.se/blogg/

40 ÅR SEDAN CHE GUEVARA MÖRDADES - 40 XRONIA APO THN DOLOFONIA TOU TSE!

image15
Aktiviteter till minne av Che


Stockholm
Sång och poesi Fre 5 okt Latinamerikansk Bokhandel kl 18-21, Sång och poesi om och till Che, spanska och svenska.
Appellmöte Lör 6 okt Sergels torg kl 12-14,Solidaritet med Latinamerika, för en bättre värld.
Offentligt möte Lör 6 okt Kafé Marx kl 15. För De Fem, politiska fångar i USA. Kungsgatan 84, t-bana Rådhuset.
Musikalisk hyllning Mån 8 okt Z-salen, ABF. Sveavägen 41, T-bana Rådmansgatan kl 18.30. Beatriz Piñeda, Dror Feiler, Flor de Isote, Jan Hammarlund, Eugenio Espejo dansgrupp mfl. Tal Kubas ambassadör, Eftikhar Hashem Alhusainy, Eva Björklund, Tania Sierra. Arr: Svensk-Kubanska Föreningen, C E Salvador Allende, 5-oktoberkommittén, Resocal, Victor Jara Förening, Svenska Fredskommittén, KP, V Storstockholm, Sp, Föreningen  Jaime Pardo Leal, RKU m fl


Göteborg

· Filmvisning Lör 6 okt kl 16, på Hagabion visas filmen Salud! om den kubanska sjukvården också i andra länder. Filmen är på spanska med engelsk text, Entré 40 kr. Arr. Hagabion och Svensk-kubanska föreningen.

· Offentligt möte Fre 12 okt kl 19 Café Brevé Fjärde Långgatan 8 C. Den kubanske ekonomen José Angel Pérez García kommenterar aktuella skeenden i kapitalismen och ALBA. Medverkar gör också Kubas ambassadör Ernesto Melendez. Servering, fri entré. Arr: Svensk-kubanska föreningen.

· Tal och underhållning Lör 13 okt kl 19, Café Brevé Fjärde Långgatan 8 C. Medverkan av trubaduren Dan Viktor, en ny bandkonstellation med Lisbeth Novotny, Stefan Engberg, Bernt Andersson, Stefan Abelsson m fl samt en boliviansk musikgrupp. Mat och dryck. Dans. Entré 40 kr. Arr: Svensk-kubanska föreningen, Latinamerikanska föreningen för mänskliga rättigheter, MAS Bolivia i Göteborg och Venezuela-gruppen.


Jönköping
Samtal om Che Lör 13 okt Om Ches politiska betydelse då och nu. Medverkande: Björn Kumm, författare - aktuell med boken "Che", Pepe Viñales, chefredaktör på tidningen Liberación. Musik, tilltugg, bokbord. Kl 14-17 Jönköpings folkhögskola, Gjuterigatan 7 (ingång från gården). Inträde 30 kr: Arr: Svensk-kubanska föreningen, Latinamerika-kommittén.

Sundsvall
Filmvisning Lör 6 okt kl 13, Kulturmagasinet. Den prisbelönta dokumentärfilmen "Salud"  om Kubas insatser inom hälsa och sjukvård i tredje världen. Textad på engelska.  Arr: Svensk-Kubanska Föreningen

Uppsala  
Tal och musik sön 14 okt Medverkande: Björn Kumm, Sven Wollter & Hasse Nilsson, Elina Bodin och Crossing Project Band. Kl. 14.17, Grand, Trädgårdgatan 5. Arr. Svensk-Kubanska föreningen mfl.

Västerås  
Kulturafton lör 6 okt kl. 18.00-23.00 i stora salen, ABF - Arosgården, Timmermansgatan 2. Gäst från Kubas ambassad och Eva  Björklund, tidskriften KUBA talar. Jan Hammarlund och kulturstipendiaten Jonas Filling medverkar med sång och musik. Måltid serveras. Entré 30 kr. Arr: Svensk-Kubanska Föreningen med stöd av Brödet & Fiskarna mfl.

image16


EKDHLOSEIS STHN SOUHDIA GIA TA 40 XRONIA APO THN DOLOFONIA TOU TSE!

Stora demonstrationer i Danmark! - DANIA

image11

Starkt NEJ till högerpolitik i Danmark


En av de största demonstrationer de senaste åren ägde rum i Danmark den 2 oktober i fem städer. Den största demonstrationen ägde rum i Köpenhamn, utanför riksdagen, med över 70.000 deltagare.

Demonstrationerna ägde rum med anledningen av att riksdagen öppnades och budgeten lagts fram. Radikala fackföreningar tog initiativ till demonstrationen och tillsammans med elev- och studentföreningar, föräldrarföreningar m fl protesterade man mot högerplotiken och mot "samförståndspolitiken". De protesterade mot de s k "kvalitetsreformer" som stöds också av socialdemokraterna och skär ner ytterligare de sociala framsteg för arbetarklassen som finns.

Danmarks organisation av Greklands kommunistiska parti deltog massivt i demonstrationen.


image12
Neoi Ellinodanoi stin Diadilosi!

Diabaste sta ellinika:

http://kkeskandinavien.wordpress.com/2007/10/04/%ce%94%ce%91%ce%9d%ce%99%ce%91-%ce%94%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%c2%ab%cf%8c%cf%87%ce%b9%c2%bb-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bb%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%cf%80/

RSS 2.0