"Politikerna är rädda för hur vi ska rösta"

Göran Greider har skrivit en mycket bra krönika i dagens Metro!!! Jag tycker att det är värd att publicera den också här.


"Politikerna är rädda för hur vi ska rösta"


Så enkelt var det: Byt ut några ord som kan irritera så kommer det att gå bra. Ungefär så resonerar uppenbarligen EU-byråkratin och de europeiska regeringscheferna när de nu ser så nöjda ut efter att i veckan ha kommit överens om ett nytt fördrag för Europaunionen. Det förra kallades ofta för konstitution eller grundlag och det fick många att tänka till och fundera över om man verkligen ville ha en konstitution för en framtida europeisk stat.

I Nederländerna och Frankrike sa väljarna blankt nej till förslaget, varvid hela EU-systemet fick en chock. Vad nu då? Är det så här folk tror att rösträtten ska användas?
Den här gången har de känsliga orden tagits bort och makthavarna hoppas att väljarna inte ska bry sig så mycket. Sakinnehållet i det nya fördraget är emellertid till 99 procent identiskt med den gamla konstitutionen, vilket innebär att mer makt flyttar till central EU-nivå, att enskilda medlemsländer förlorar vetorätt och att mer av en gemensam europeisk utrikespolitik formas. Ett steg tas mot grundandet av en ny stormakt i världen. Och de som förordar det nya fördraget är livrädda för att det ska prövas i folkomröstningar.
Varför är de så rädda för det? Förmodligen för att de vet att en rejäl debatt om fördraget blottlägger saker som många, många människor ogillar.
Kanske spelar det också en viss roll att varje regeringschef fruktar att just hans eller hennes väljare ska jävlas och säga nej - och göra tillvaron pinsam inför de andra regeringscheferna.

EU påstås ofta vara ett fredsprojekt. Historiskt stämmer det knappast, eftersom gemenskapen bildades vid en tid när europeiska arméer krigade hårt i sina kolonier; ja en av EU:s mest hyllade förgrundsmän, Robert Schuman, var fransk utrikesminister när Frankrike som värst bekämpade vietnameser i Vietnam; samtidigt talade han i sitt berömda Europatal varmt om fred.
Om EU nu tar steget från ett mellanstatligt samarbete - där varje enskild medlemsstat ännu kan agera väckarklocka - till mer av en enda stor stat, ja då kommer ofelbart en stormakts alla nya behov att göra sig påminda: mer militär närvaro i världen, en enhetligare hållning.
Borde inte själva det faktum att de europeiska ledarna är så negativa till en verkligt demokratisk prövning av fördraget ge oss en tankeställare: Vad är de så rädda för?
Jag tror att de är rädda för en demokrati som de inte har kontroll över.


+ Hovrätten dömde bättre och modernare än tingsrätten i Stureplansfallet och lyssnade verkligen på den våldtagna flickan.

- Höstmörkret faller, den sista uteserveringsstolen plockas in och blåsten genom de allt naknare trädkronorna säger att vi, var och en av oss, är ohjälpligt ensamma.




Stin efimerida Metro simera dimosieuetai ena kalo arthro enantia sto Eyrosyntagma (sta souidika fysika)

Kommentarer
Postat av: Ερυθρός

Πώς κι έτσι; ξέρω ότι το ΚΚ εκεί είναι κατά του ευρωσυντάγματος. Τί ρόλο παίζει η εφημερίδα αυτή;

2007-10-22 @ 20:48:48
URL: http://erythros.wordpress.com
Postat av: Giannis

Είναι ένας αριστερός σοσιαλδημοκράτης (γνωστός στην Σιυηδία) που είναι ενάντια στο ευρωσύνταγμα, στην ΟΝΕ και στην ΕΕ, παίρνει καλές θέσεις σ΄αυτά τα ζητήματα, αλλά θολούρας σ΄ άλλα...

2007-10-22 @ 21:31:07
URL: http://giannis.blogg.se
Postat av: Giannis

Αυτή η εφημερίδα είναι σαν το Μετρόραμα, στην Αθήνα (δωρεάν που την διαβάζουν πολλοί).

2007-10-22 @ 22:54:59
URL: http://giannis.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0