Inför mötet i FN:s Generalförsamling den 30 oktober 2007 om nödvändigheten av att häva USA:s ekonomiska och finansiella blockad

Stockholm 17 oktober 2007


DIAKYRHKSH APO TO KOMMOYNISTIKO KOMMA SOUIDIAS ME AFORMH THN SYNODO TOY OHE GIA THN ARSH TOY EMPARKGO ENANTIA STHN KOYBA (sta souidika)  

  

Inför mötet i FN:s Generalförsamling den 30 oktober 2007

om nödvändigheten av att häva USA:s ekonomiska och finansiella blockad av Kuba


Den blockad som USA:s ledning belagt Republiken Kuba med, är den mest långvariga och orättvisa någonsin i mänsklighetens historia och är till sin natur markerat "extrateritoriell". Blockaden är ett ekonomiskt krig och en handling som  kvalificerar sig som ett folkmord, i vilken tio USA- administrationer under 47 års tid gradvis har skärpt och som förorsakat förluster för det kubanska folket i en ekonomisk storleksordningen av 89 biljoner Dollar. Dessutom har Vita Huset genom sin statsterrorism utfört sabotage som förorsakat skador, i vilka mer än 3000 kubaner förlorat sina liv.


År 1991 avslöjades  i ett hemligstämplat dokument från den 6 april 1960, (ett år före den USA- organiserade invasionen av Kuba) att den dåvarande Assisterande Sekreteraren för Mellanamerikanska Angelägenheter, Lester DeWitt Mallory lämnade in en promemoria för diskussion vid ett vid ett möte med USA:s president som ordförande. Utsagan enligt promemorian pekade på att det inte fanns någon reell politisk opposition på Kuba och att de enda möjligheter som stod öppna för Washington att undergräva det inre stödet och förtroendet för revolutionen var genom avskräckning , baserad på missnöje och ekonomiska svårigheter. Promemorian förespråkade omedelbara aktioner av alla tänkbara slag som kunde försvaga den Kubanska ekonomin och blockera fonder och andra tillgångar för att reducera reallöner och likvida löner och härigenom förorsaka hunger och desperation för att kunna störta den kubanska regeringen.


I dag, 47 är sedan dokumentet lades fram, är Washingtons politik fortfarande den samma, att förorsaka hunger och desperation och att störta det kubanska styrelseskicket med målsättningen att kasta tillbaka Kuba till den neokoloniala ställning, i vilket det hölls, i över ett århundrade.


Två tredjedelar av Kubas befolkning består av människor som är födda och uppväxta under byggandet av socialismen. Kubanerna har under denna tid varit tvungna att lida, överleva och utvecklas under extrema svårigheter påtvingade av den enda supermakten, som försöker likvidera allt motstånd och i exemplet Kuba- dess värdighet och suveränitet.


En majoritet av nationer har med gradvisa resolutioner fördömt USA:s politik och dess skärpning av blockaden. Med den överväldigande majoriteten av 183 medlemsstater antog FN:s Generalförsamling den 8 november 2006 en femtonde och följdriktig resolution som fördömer USA:s blockad av Kuba och kräver att den ska upphävas. Trots detta och med en total ignorans av opinionen för den enorma majoritet av nationer, har President Bush intensifierat det ekonomiska kriget och förstärkt planerna på att gripa in i Kubas inre angelägenheter. Han har avsatt 80 miljoner Dollar för att gynna omstörtande verksamhet mot Kuba, ökat illegala radio- och TV- utsändningar och utvidgat den internationella desinformationen och smutskastningskampanjen mot Kuba. Vidare har Bush utsett Caleb McCarry som sändebud, med uppdraget att koordinera de antikubanska handlingarna och söka stöd för dessa hos andra länder (den 24 april 2007 mottogs McCarry av vår högerregering. SKP fördömde regeringens handling samt dess oförmåga och ovilja att föra en självständig politik gentemot USA).


Sedan 1992, då Kuba för första gången lade fram en resolution i FN:s Generalförsamling för att försöka häva USA:s handels- och finansiella blockad, har landets ekonomiska och sociala liv årligen dokumenterats. Några delar av den extrateritoriella sanktionspolitiken som förhindrar en snabb ekonomisk och social kubansk utveckling, är bl.a. de som förbjuder:


+ US- amerikanska dotterbolag i tredje land från att på något sätt göra affärstransaktioner med företag i

   Kuba


+ utländska bolag från att exportera produkter av kubanskt ursprung eller produkter vars tillverkning

   använder sig av komponenter med kubanskt ursprung


+ bolag från tredje nation, att till Kuba frakta varor eller tjänster vars teknologi innehåller mer än 10 % av

    US- amerikanska komponenter, oavsett om ägarna till bolaget är staten för den berörda nationen ifråga


+ fartyg till eller från Kuba från att angöra US- amerikanska hamnar, oavsett i vilket land fartyget är

   registrerat


Trots de skador som förorsakas av USA:s blockad, kämpar Kuba vidare och går framåt.  I överens-

stämmelse med den Kubanska Regeringens mål öppnar den ekonomiska utvecklingen och de sociala framstegen nya perspektiv för Kuba, vilket allteftersom förbättrar livskvaliteten för befolkningen.


Den 30 oktober 2007 kommer FN:s Generalförsamling för 16e gången att undersöka Resolution 61/11 "Nödvändigheten av att häva den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden som Kuba har påtvingats av USA".  


SKP, Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker härmed sitt bredaste stöd för den kämpande kubanska befolkningen och fordrar att Sveriges ledande politiker tar sitt ansvar och fördömer den kriminella blockad och politik som USA:s regeringar utövat och utövar gentemot den suveräna staten Kuba.



Partistyrelsen för SKP, Sveriges Kommunistiska Parti



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0