Om Myanmar(Burma) och krokodiltårarna från borgarklassen

De senaste dagarna har det pågått en våg av "information" angående diktaturen i Myanmar (Burma)
och hur västvärlden vill förkasta diktaturen och stödja en demokratisering av landet. Detta är icke sant!!! Det finns andra orsaker bakom det nyväckta intresset från medierna.

Så beskriver Wikipedia hur Burma som självständig stat började fungera.
 

"Myanmar var en del av det brittiska kolonialväldet. Landet blev självständigt 1948, året efter Indien och Pakistan. General Ne Win genomförde 1962 en militärkupp och upprättade ett militärt revolutionsråd som landets nya regering. Landets federala uppbyggnad behölls, men kompletterades med en hierarki av arbetar- och bonderåd. Ett nytt parti under namnet Myanmars socialistiska programparti grundades och fick status som enda tillåtna parti. Näringslivet förstatligades efter sovjetiskt mönster, och landet isolerade sig från omvärlden."  

Och Wikipedia fortsätter "Flera gerillagrupper har sedan dess verkat i landet, och det kanske allvarligaste hotet mot den burmesiska varianten på "kommunism" kom från "Vita Flaggan", en prokinesisk kommunistisk gerilla" (var det inte kisenerna som var allierade med Myanmar?)

Wikipedia skriver mer "Det har förekommit stridigheter mellan trupper ifrån Burma och Indien över Andamanerna, men dessa dessa har avslutats. 1988 var det stora protester och oroligheter i Burma som slogs ned med hundratals dödsoffer. Saw Maung (nuvarande president) ledde en militärkupp och unämde sig själv till premiärminister."

Folket måste veta att sedan 1988 har Myanmars politik kapitalistisk inriktning och landet har goda ekonomiska relationer med bl.a. Kina och Frankrike (Det franska oljebolaget Total är ett av flera stora företag som Myanmar samarbetar med). Självklart glömmer media att nämna Frankrike när de nämner de olika länder som samarbetar med Myanmar.


Just nu pågår det ett försök att attackera Kina för att USA, EU och Japan ser att Kina tar över en del av den marknad som dessa investerar i. Alla de länderna är inte intresserade om hur folket lever och mår. Alla de länderna hjälper kapitalet. Det är bara, som marxisterna säger, endoimperialistiska motsättningar. Man menar att det finns olika
intressen från det internationella kapitalet och varje grupp försöker vinna andelar. Myanmar har ansenliga naturresurser inom mineraler (bly, zink, koppar, tenn), ädelstenar (pärlor, rubiner), timmer, olja och naturgas.


USA och EU t.ex. har utmärkta kontakter med Pakistan, ett land med en grym diktatur och tusentals människor som dör och torteras varje år. USA och EU har också starka kontakter med Saudiarabien som ingen vettig människa kan kalla för demokrati (kvinnor har inte rösträtt - inte ens yttranderätt, människor halshuggs osv). Självklart vill USA och EU vill ha bra realationer med Pakistan och Saudiarabien både för sina naturresurser (olja osv) men också politiskt. Pakistan ligger mellan Iran och under Ryssland och Kina samt Saudiarabien nära Irak och Iran.

Det betyder att de stora imperialistiska länderna är inte intresserade om demokrati, de är intresserade att få makt över olika regioner, även om de använder folkets uppror mot en hänsynslös diktatur som i Myanmar (Burma) som metod.

Vi, måste stå på folkets sida. Vi måste stödja alla som förtrycks från militära diktaturer men samtidigt vara mycket försiktiga så att kapitalet ska utnyttja oss.

Kampen mot diktaturerna, kampen mot kapitalet och kampen mot imperialismen fortsätter!


KINHTOPOIHSEIS GIA THN PAIDEIA STHN DANIA!

Den 2 oktober kommer alla elever och studenter i Danmark att protestera mot nedskärningar i skolor och högskolor. Ungdomsprotesterna sprider sig, särskilt förra året i Grekland, Frankrike, Italien. I år fortsätter samma länder samt Danmark, det ser onekligen bra ut. Vi får hoppas att elever och studenter i Sverige också ska följa denna utveckling då nedskärningar i skolorna fortsätter och studenternas situation inte är den bästa.

Läs mer:
http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=43372&TS_ID=1&S_ID=1&C_ID=113


Stis 2 oktobri oloi oi mathites kai oi foitites stin Dania tha kanoun megales diadiloseis enantia stis perikopes stin ekpaideusi. Opos blepoume i katastasi einai idia se oli tin Europaiki Enosi, paroles tis epithymies ton euroligouridon.


image9

Photo apo Athina

LO tänker förhandla om strejkförbud

Direktörerna i Svenskt Näringsliv är på väg att lyckas med kapitalisternas klassiska dröm att knäcka strejkrätten, arbetarnas viktigaste och i grunden enda vapen i klasskampen. LO, TCO och övriga fackförbund har sagt ja till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Ett nytt Saltsjöbadsavtal men med betydligt mer långtgående inskränkningar i konflikträtten än det sedan 1938 så förhatliga klassamarbetsavtalet.

Läs mer
http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1008&Itemid=1

http://lotidningen.lo.se/?id_site=8&id_item=10093


O Souidikos Syndesmos Biomixanon prospathei kai fainetai na petyxainei stous stoxous tou. Na apagoreythei ousiastika to oplo tis apergias. O Souidikos Syndesmos Biomixanon kalese tin Geniki Synomospondia Ergaton Souidias se ena "dialogo" (kati sas thymizei ayto?) gia na syzitisoun ton periorismo ton apergiakon kinitopoiiseon. H Geniki Synomospondia Ergaton Souidias eipe NAI stin prosklisi. 

Treis paratiriseis:
1. Fainetai oti akoma kai stin Souidia fobountai ti tha ginei sto mellon kai proetoimazontai.
2. H Geniki Synomospondia Ergaton Souidias apoteleitai apo 100% sosialdimokrates (se periptosi pou kati allo skeftosastan)
3. Oi apergies stin Souidia einai elaxistes kai topikes (kala gia genikes apergies den milame).

Kapoia protobathmia taxika (oso taxika mporoun na einai stin Souidia) proetoimazoyn diamartyries.

Metallare vill ha politisk strejk

Metalls avdelning 4 i södra Västerbotten uppmanar Metalls förbundsstyrelse att utlysa en politisk strejk om inte regeringen tar tillbaka förslaget att sänka sjukersättningen till 75 procent för den som varit sjuk i mer än tolv månader.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=697448

Högerpolitiken drabbar många och varken sossarna eller LO vill göra något.

De andra fackföreningar måste stå bakom kravet. Vi måste slå tillbaka!



To somateiou Metallou stin Boreia Souidia apaitei i Omospondia Metallou kai tin Souidiki Geniki Synomospondia Ergaton na kyrixei politiki apergia tin imera pou siziteitai o proypologismos mias kai o proypologismos einai antilaikos kai xeiroreuei tin thesi ton ergazomenon kai ton anergon.

Einai kairos kai alla somateia na drastiropoiithoun se aytin tin basi.

Svensk trupp till Tchad

image7

Här är vi igen!
Sverige med sin neutralitet ska skicka igen soldater i Afrika denna gång!

Utöver de trupper som finns i Kosovo, Afganistan och andra länder som imperialismen härjar, nu vill Sverige skicka trupper till Tchad (200 soldater). Kampen om Afrikas råvaror hårdnar samt den militära närvaron.

Självklart skickar man inte läkare, ingenjörer eller andra som kan hjälpa till men soldater (med licence to kill!)

Inga svenska soldater till Tchad, Afganistan och andra länder!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=697393


H Souidia programmatizei na steilei strateumata sto Tsant (200 stratiotes). H kata ta alla oudeteri Souidia akoulouthei tous imperialistiskous sxediasmous, meta tous stratiotes pou exei sto Kosobo kai sto Afganistan, tora exei seira i Afriki kai to Tsant (mallon oi protes yles einai endiaferouses para oi Afrikanoi).





PROTESTBREV FÖR UNGERSKA KOMMUNISTER - Deras demokrati suger!!!

Stockholm den 25 september

Vi protesterar mot och fördömer de Ungerska myndigheternas juridiska förfarande av den 21 september i Szrkesfehervar som ett hämndlystet angrepp mot presidiet för UKAP (Ungerns Kommunistiska Arbetar- Parti).


De ungerska myndigheterna ska garantera lagenliga rättigheter för varje medborgare och i detta fall garantera opinions- och yttrandefrihet samt förenings- och organisationsfrihet.


Det ungerska rättsväsendets anklagelse av Presidiet för UKAP för "Offentlig förolämpning", sker i strid mot landets egen författning och Artikel 61, som ska garantera yttrandefrihet. Därför kan vi inte se de Ungerska myndigheternas agerande som något annat än ett sätt att förlama och potentiellt likvidera UKAP.


SKP (Sveriges Kommunistiska Parti)

Skandinaviens organisation av Greklands Kommunistiska parti - KKE

KP (Kommunistiska Partiet)



Obs! Flera undertecknade organisationer kommer upp snart...


Här det bakgrunden till vad som hände

Kära Kamrater,

  

Presidiet för det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet UKAP hotas av två års fångenskap. Fredagen den 21 september kommer Szekesfehervar, som första instans (motsvarande vår Tingsrätt) att ta upp fallet mot ordförande Gyula Thurmer och 6 andra medlemmar av presidiet för UKAP som står anklagade för "offentlig förolämpning". Enligt ungersk lag kan de dömas till maximum 2 års fängelsestraff.


UKAP ber om er solidaritet. Vi vill att ni fördömer den politiska process  som pågår mot UKAP och vill att vi organiserar möten utanför Ungerska Ambassaden i Stockholm, med krav på att stoppa processen mot kommunister och att garantera de konstitutionella rättigheterna för folket.

  

1. Förhistorien till vad som föranledde fallet:

  

I juni 2005 efter valet till Europaparlamentet lanserade UKAP:s förre vice ordförande, Attila Vajnai en politisk och ideologisk process mot ledarskapet för partiet, som efterfrågade en principiell ändring av partiets politiska linje. Grunddragen för hans inställning var att Kommunisterna skulle samarbeta och gå in i det Ungerska Socialistiska Partiet USP, som hade styrt landet sedan 2002. Han lyckades få stöd för sin linje i de städer och kommuner där UKAP sedan tidigare haft ett samarbete med USP.


Majoriteten av parti- och CK medlemmarna avböjde Mr. Attila Vajnai och hans anhängares politiska plattform, tänkt att ompröva hela partiets politiska erfarenhet, för att "blåsa upp" samstämmighet och bli ett reformistiskt parti- nära anhängare till det styrande USP. Central Kommittén för UKAP konstaterade att USP är ett kapitalistiskt parti, socialdemokratiskt på högerkanten som förmedlar en nyliberal politik. USP:s dagordning och värderingar ligger inte på vänsterkanten.


12 mars 2005 uteslöt UKAP:s CK Mr Vajnai och hans anhängare ur partiet. Några veckor senare, den 2 april 2005  sammankallade CK till partiets 21a Kongress, för att reda ut de politiska kriserna.


Den interna oppositionen med Mr. Attila Vajnai i spetsen, vände sig till domstolen i Budapest för att ogiltigförklara UKAP:s och dess centralkommittés beslut.


Den 8 juni 2005 ogiltigförklarade Budapests stadsdomstol CK:s beslut. Domstolen upphävde alla beslut fattade under den 21a Kongressen och återställde Mr Vajnai och hans anhängares medlemskap i partiet, på alla ledande positioner.

  

Som en konsekvens av domstolens beslut paralyserades UKAP i hög grad under några månader  och kunde inte göra de nödvändiga förberedelserna för parlamentsvalet i april 2006. Det ledde till en mycket svår situation för hela partiet och hela arbetarrörelsen.


UKAP:s presidium gav ett tillkännagivande i vilket man sade att domen var politisk och inte hade något precedensfall (liknande inträffad händelse) under de senaste  två årtiondena. UKAP:s presidium sade att domen var maktens hämnd mot det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet, för dess ställningstagande i folkomröstningen angående privatisering av sjukhus. (Folkomröstningen ägde rum i december 2004 och nära två miljoner röster tog parti mot en privatisering av hälsosystemet).


Domstolen i Budapest fordrade att partiets presidium skulle upphöra att hävda sin mening officiellt och deklarera att domen inte var politisk. Partiets ledning vägrade att göra det.


Domaren i Budapest väckte åtal mot hela partiets ledning. Den ungerska polisen undersökte fallet  i februari 2006 (strax innan parlamentsvalet). Den offentlige åklagaren anklagade UKAP:s presidium för "Offentlig förolämpning".


2. UKAP position

  

Det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet är övertygat om att domen bryter mot den Ungerska konstitutionen. Artikel 61 i konstitutionen ger alla frihet att uttala sin mening.


Vi anser att den rättsliga processen har som syfte att attackera det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet. År 2005 hindrade Domstolen i Budapest vårt parti från att ge uttryck för  människors missnöje och att komma in i parlamentet. Nu, när partiet är förenat, vill man i vissa politiska sammanslutningar likvidera det.


Det är en del av en stor anti-kommunistisk kampanj som pågår i Europa. i Prag förbjöds det Kommunistiska Ungdomsförbundet, i Budapest skändades Janos Kadars grav, i Tallin monterades monumentet över Sovjetiska hjältar ned. Nu hotas  ungerska kommunistledare av två års fängelse.


Kära Kamrater,


Vi intygar att vi, Ungerska Kommunister kommer att fortsätta vår kamp och ingen kan skrämma oss. I denna allvarliga situation, ber vi om ert stöd och solidaritet.


OI EKSELIXEIS STO PASOK


Trogontai tora sto PASOK, oxi bebaia gia na ginei to komma kalytero, na boithisei ton lao kai tin ergatiki taxi, alla gia tin exousia. Papandreou enantion Benizelou kai antitheta! Diladi na synexisoyn tin idia politiki me tin Nea Dimokratia.



Nu är det full igång med personstriderna inom PASOK (sossarna). Självklart inte för att det ska bli ett parti som stödjer folket och arbetarklassen. Målet är vem ska få makten, Papandreou eller Benizelos? Det betyder att de vill komma till makten (som förut) för att fortsätta sin högerpoltik. Samma politik som förs av de konservativa, Nea Dimokratia

image6

H photo einai apo to blogg tis Partizana (apo Artizan79)
Photo är från Partizanas blogg (från artizan79)

SL ATTACKERAR ARBETARKLASSEN IGEN!

image5

Nu jävlar....igen!!!!


SL:s styrelse har beslutat att höja SL-kortet med 70 kronor, alltså 13% på det redan dyra kortet!

De borgeliga partierna attackerar en gång till arbetarklassen på detta sätt medan sossarna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet trogna sin centervänster mentalitet "protesterar" mot höjningen men de gör inget för att sätta emot. Ingen mobilisering mot beslutet, inga demontrationer.

Sossarna och fackets ledningen anser att man ska inte motverka Alliansens politik. Det är bara att vänta tre år till och sedan kan man rösta på sossarna och de kan fortsätta den borgeliga politiken som de har gjort förut.

Vi måste reagera, engagera er i Septemberalliansen, http://www.18september.se

Organisera er och bekämpa högerpolitiken oavsett vem som står för den!


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=696565

On the results of the National Elections of September 16th, 2007 (på engelska)

image4

Announcement of the CC of the Communist Party of Greece (KKE)


The Central Committee of KKE met to make a first evaluation of the results of the National Elections held on September 16th. The final conclusions will be drawn after the discussion and evaluation of the results in the Party Organizations. Such discussions will also take place in the Communist Youth (KNE), as well as with the people that cooperated with the Party, with the Party supporters and friends. This activity should develop simultaneously with the deployment of a more ample mass action of the Party in face of the great problems that are accentuating, on the basis and on the estimations that we have put forward openly before the people during the electoral campaign about the anti-popular offensive that we expect.

Läs mer på engelska http://inter.kke.gr/News/2007news/2007-09-cc-ge/
Diabase leptomereies sta agglika http://inter.kke.gr/News/2007news/2007-09-cc-ge/


18 september 2007

Kamp mot högerpolitik fortsätter!
Demonstration i Stockholm den 18 september 2007 (5.000 personer).

O agonas enantia stin dexia politiki stin Souidia synexizetai.
Diadilosi stin stokxolmi stis 18 Septembri 2007 (5.000 atoma).

image3

EKTIMHSEIS GIA TA APOTELESMATA TON EKLOGON

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/9/2007&id=8946&pageNo=2&direction=1

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/9/2007&id=8946&pageNo=7&direction=1

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/9/2007&id=8946&pageNo=8&direction=1



image2

Deras demokrati stinker!

Idag går ungerska kommunistledare till domstolen

Idag, fredagen den 21 augusti klockan 9.00 börjar rättegången mot hela ledarskapet för det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet den ungerska staden Szekesfehervar. De ungerska kommunistledarna är anklagade för förolämpning på allmän plats för att ha givit uttryck för att ett beslut taget av Domstolen i Budapest 2005 var av politisk karaktär.

De ungerska kommunistledarna bekräftade den 20 september i ett officiellt uttalande att de inte hade kränkt den ungerska konstitutionen eller någon ungersk lag. Enligt Konstitutionen har har alla medborgare yttrandefrihet.

De underströk att olika ungerska organisationer, politiska partier och enskilda individer gjorde liknande offentliga uttalanden om den Ungerska domstolen under föregående år men ingen och inget parti har blivit anklagat eller kallad till rättsliga förhör.

Det Ungerska Kommunistiska Arbetar Partiet betonar att processen tar plats i en tid när det inte finns några hinder för högerextrema organisationer att organisera öppna möten i Ungern, och när högerextrema ungerska väktare marscherar i SS- liknande uniformer i Buda slott. Den ungerska regeringen talar om extremhöger och fascistfara men åtalar det Kommunistiska Partiet.

UKAP:s presidium bekräftar nu att den ungerska staten försöker att använda dessa felaktiga motiv för att förlama och potentiellt likvidera UKAP, precis i en tid när vänstern och den kommunistiska rörelsen åter växer i Ungern.

Gyula Thurmer, ordförande i UKAP betonar att de ungerska kommunisterna fortsätter sin kamp mot kapitalismen, för det arbetande folkets rättigheter och ingen politisk eller finansiell påtryckning eller rättslig process kan tvinga dem att upphöra med sin kamp.

Gyula Thurmer, ordförande i UKAP informerade att många Kommunistiska och Arbetarpartier ger uttryck för sin solidaritet med UKAP, bl.a. kommunisterna i Italien, Vitryssland, Österrike, Tjeckiska Republiken, Ryska Federationen, Kuba, Laos, Tyskland, Argentina Chile, Rumänien Spanien, Slovakien, Grekland, Ukraina, Sverige,Danmark, Finland. Många ungdomsorganisationer deltar i protesterna , inklusive den Kommunistiska Ungdomsorganisationen från Tjeckiska Republiken, många undomsorganisationer från Kanada, Storbritannien. Världsfederationen av Demokratisk Ungdom kommer att delta solidariskt genom en demonstration framför Domstolen i Szekesfehervar.

Det kommer att bli demonstrationer framför Ungerska ambassader i bl.a. London och Berlin. Många organisationer informerar att de kommer att anordna protestmöten efter den 21 september.

Vissa partier organiserar internationella presskonferenser i sina huvudstäder och inbjuder representanter för de Ungerska Kommunisterna att närvara vid dem. Den rättsliga anklagelsen mot Ungerska kommunister är en del av den antikommunistiska kampanjen i Europa och vi måste kämpa tillsammans.

Alla kommunistiska partier fördömer de Ungerska myndigheternas genomskinliga manöver som ett hämndlystet angrepp på de Ungerska Kommunisterna och efterlyser internationell solidaritet till försvar av politiska och juridiska rättigheter för UKAP. De kräver att de Ungerska myndigheterna ska garantera lagenliga rättigheter för varje medborgare, i detta fall att garantera oppinions- och yttrandefrihet, förenings- och organisationsfrihet.

UKAP kommer att informera alla kommunist och arbetarpartier om kommande händelser.

     Presidiet för
Ungerns Kommunistiska Arbetar Parti

genom
Kjell Bygdén
Internationell sekreterare SKP


H EKKLHSIA!

EDO TA KALA KAMMENA!!! 

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=768562

Val i Grekland

Det var mycket bra resultat för kommunisterna i Grekland: Tvåpartisystemet i Grekland är ännu starkt men systemet fick en rak höger.

PASOK (sossarna) är inte alls vänster. Folket betraktar PASOK som ett borgeligt parti, precis som NY Demokrati (de konservativa) och de har samma höger politik (68% av det grekiska folket tycker att de två stora partierna skiljer sig inte alls från varandra).

Resultat av riksdagsval 2007 i Grekland är följande (inom parentes 2004:s års riksdagsval):

NEA DIMOKRATIA 41,83% (45,37%) 152 mandat (165 mandat)

PASOK 38,10% (40,55%) 102 mandat (117 mandat)

KKE 8,15% (5,89%) 22 mandat (12 mandat)

SYRIZA 5,04% (3,26%) 14 mandat (6 mandat)

LAOS 3,80% (2,19%) 10 mandat (hade inga)


NEA DIMOKRATIA är en konservativt parti.
PASOK är socialdemokrater.
KKE är Greklands kommunistiska parti.
SYRIZA är en allians mellan SYN ( ett vänsterparti som är anhägare till EU) och några små vänstergrupper (gamla eurokommunister, några trotskistiska och f d maoistiska grupper).
LAOS är ett högerextremt, populistiskt, reaktionärt fascistiskt parti.

KKE har ökat mycket på alla stora städer precis där arbetaklassen finns, såsom Aten, 12,1% Thessaloniki, 10,3%, Patras, 9,6% osv. I några områden var ökning jättestort såsom Korfu (från 8 till 15%). KKE fortsätter vara stark också i sina traditionella områden såsom öarna Lesvos (14%), Samos (18,1%), Ikaria (35%), Kefallonia (13,1%), Zakynthos (10,5%), Leykada (10,7%), Ithaka (17,1%), Thassos (15,6%).

Nu kommer KKE fr o m idag att organisera motståndet för alla folkfientliga lagförslag som kommer från Nea Dimokratia. Man kommer organisera motståndet genom facket, studentrörelsen, bönderna, små företagare med demonstrationer, okcupationer, strejker. Kampen fortsätter.image1

RSS 2.0