Stora demonstrationer och andra protester planeras i hela Grekland

image22

Stora demonstrationer och andra protester planeras i hela Grekland
.

Elev- och studentrörelsen fortsätter kampen i Grekland för ett bättre utbildningssystem och mot alla försök från regeringen och EU att privatisera utbildningen. På universitetet kämpar man också mot Bologna processen.

Det har redan ägd stora demonstrationer och den 1 november ska bli en samordnad demonstration med elever och studenter över hela Grekland. De sista dagarna pågår stora möten i alla skolor och universitet. Den 1 november demonstrationen stödjer också PAME (de radikala fackföreningar i Grekland med mer än halv miljon medlemmar). Gymnasielärarnas- och universitetetslärarnas fackförbund har utlyst en punktstrejk samma dag.

De stora demonstrationer fortsätter med en facklig dag den 7 november som organiseras från PAME över hela Grekland med stora protester mot alla försök att införa ett nytt pensionssystem (liknade det som finns i Sverige) och mot privatiseringar i den offentliga sektorn.

Den 9 november fortsätter demonstrationerna från eleverna över hela Grekland.

Elever och studenter använder alla möjliga metoder (demonstrationer, konserter, blockader, ockupationer). Många borgeliga och socialdemokratiska tidningar  försöker stoppa den rörelsen med olika skriverier om att "de är unga och gör det av tradition", "att kommunistiska element försöker störa regeringen", "att EU:s regler måste gälla oavsett vas studenter tycker" m m. Eleverna och studenterna bara fortsätter sin kamp för bättre utbildning. Den 4 november kommer de flesta skolor samordna sin kamp och intisifiera den.

Samtidigt över 250 högstadie- och gymnasieskolor är ockuperade från eleverna som protesterar mot alla försämringar i utbildningssystem men också mot regeringens förslag för andra året i rad att privatisera högskolorna och universitet i solidaritet med studenterna samt mot förslaget från regeringen att skolorna ska gå över till kommunerna (i dag är dem statliga).

Den 17 november är 34 års jubileum från upproret på Tekniska Högskolan i Aten mot juntan (1967-1973). Stora demonstrationer äger rum samma dag.

Studenterna kräver att regeringens planer att privatisera högskolorna och universitetet ska stoppas (förra året lyckades studentrörelsen stoppa detta förslag), att Bologna proccesen ska kastas i papperskorgen och att staten ska garantera den finansiella stödet som universiteten behöver ( de föreslår 15% av budgeten varje år ska gå till utbildningen eller 5% av BNP).

Källor:
dagstidningen Rizospastis (www.rizospastis.gr)
samordningsorgan för studenter (www.aei-tei.gr)
en till samordningsorgan för studenter (http://www.edopolytexneio.org)
elevernas samordningsorgan (www.mathites.gr)
en del nyheter på grekiska från athens indymedia


Publicerat i veckotidningen Internationalen
Publicerat i SKU:s hemsida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0