PROTESTBREV FÖR UNGERSKA KOMMUNISTER - Deras demokrati suger!!!

Stockholm den 25 september

Vi protesterar mot och fördömer de Ungerska myndigheternas juridiska förfarande av den 21 september i Szrkesfehervar som ett hämndlystet angrepp mot presidiet för UKAP (Ungerns Kommunistiska Arbetar- Parti).


De ungerska myndigheterna ska garantera lagenliga rättigheter för varje medborgare och i detta fall garantera opinions- och yttrandefrihet samt förenings- och organisationsfrihet.


Det ungerska rättsväsendets anklagelse av Presidiet för UKAP för "Offentlig förolämpning", sker i strid mot landets egen författning och Artikel 61, som ska garantera yttrandefrihet. Därför kan vi inte se de Ungerska myndigheternas agerande som något annat än ett sätt att förlama och potentiellt likvidera UKAP.


SKP (Sveriges Kommunistiska Parti)

Skandinaviens organisation av Greklands Kommunistiska parti - KKE

KP (Kommunistiska Partiet)



Obs! Flera undertecknade organisationer kommer upp snart...


Här det bakgrunden till vad som hände

Kära Kamrater,

  

Presidiet för det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet UKAP hotas av två års fångenskap. Fredagen den 21 september kommer Szekesfehervar, som första instans (motsvarande vår Tingsrätt) att ta upp fallet mot ordförande Gyula Thurmer och 6 andra medlemmar av presidiet för UKAP som står anklagade för "offentlig förolämpning". Enligt ungersk lag kan de dömas till maximum 2 års fängelsestraff.


UKAP ber om er solidaritet. Vi vill att ni fördömer den politiska process  som pågår mot UKAP och vill att vi organiserar möten utanför Ungerska Ambassaden i Stockholm, med krav på att stoppa processen mot kommunister och att garantera de konstitutionella rättigheterna för folket.

  

1. Förhistorien till vad som föranledde fallet:

  

I juni 2005 efter valet till Europaparlamentet lanserade UKAP:s förre vice ordförande, Attila Vajnai en politisk och ideologisk process mot ledarskapet för partiet, som efterfrågade en principiell ändring av partiets politiska linje. Grunddragen för hans inställning var att Kommunisterna skulle samarbeta och gå in i det Ungerska Socialistiska Partiet USP, som hade styrt landet sedan 2002. Han lyckades få stöd för sin linje i de städer och kommuner där UKAP sedan tidigare haft ett samarbete med USP.


Majoriteten av parti- och CK medlemmarna avböjde Mr. Attila Vajnai och hans anhängares politiska plattform, tänkt att ompröva hela partiets politiska erfarenhet, för att "blåsa upp" samstämmighet och bli ett reformistiskt parti- nära anhängare till det styrande USP. Central Kommittén för UKAP konstaterade att USP är ett kapitalistiskt parti, socialdemokratiskt på högerkanten som förmedlar en nyliberal politik. USP:s dagordning och värderingar ligger inte på vänsterkanten.


12 mars 2005 uteslöt UKAP:s CK Mr Vajnai och hans anhängare ur partiet. Några veckor senare, den 2 april 2005  sammankallade CK till partiets 21a Kongress, för att reda ut de politiska kriserna.


Den interna oppositionen med Mr. Attila Vajnai i spetsen, vände sig till domstolen i Budapest för att ogiltigförklara UKAP:s och dess centralkommittés beslut.


Den 8 juni 2005 ogiltigförklarade Budapests stadsdomstol CK:s beslut. Domstolen upphävde alla beslut fattade under den 21a Kongressen och återställde Mr Vajnai och hans anhängares medlemskap i partiet, på alla ledande positioner.

  

Som en konsekvens av domstolens beslut paralyserades UKAP i hög grad under några månader  och kunde inte göra de nödvändiga förberedelserna för parlamentsvalet i april 2006. Det ledde till en mycket svår situation för hela partiet och hela arbetarrörelsen.


UKAP:s presidium gav ett tillkännagivande i vilket man sade att domen var politisk och inte hade något precedensfall (liknande inträffad händelse) under de senaste  två årtiondena. UKAP:s presidium sade att domen var maktens hämnd mot det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet, för dess ställningstagande i folkomröstningen angående privatisering av sjukhus. (Folkomröstningen ägde rum i december 2004 och nära två miljoner röster tog parti mot en privatisering av hälsosystemet).


Domstolen i Budapest fordrade att partiets presidium skulle upphöra att hävda sin mening officiellt och deklarera att domen inte var politisk. Partiets ledning vägrade att göra det.


Domaren i Budapest väckte åtal mot hela partiets ledning. Den ungerska polisen undersökte fallet  i februari 2006 (strax innan parlamentsvalet). Den offentlige åklagaren anklagade UKAP:s presidium för "Offentlig förolämpning".


2. UKAP position

  

Det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet är övertygat om att domen bryter mot den Ungerska konstitutionen. Artikel 61 i konstitutionen ger alla frihet att uttala sin mening.


Vi anser att den rättsliga processen har som syfte att attackera det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet. År 2005 hindrade Domstolen i Budapest vårt parti från att ge uttryck för  människors missnöje och att komma in i parlamentet. Nu, när partiet är förenat, vill man i vissa politiska sammanslutningar likvidera det.


Det är en del av en stor anti-kommunistisk kampanj som pågår i Europa. i Prag förbjöds det Kommunistiska Ungdomsförbundet, i Budapest skändades Janos Kadars grav, i Tallin monterades monumentet över Sovjetiska hjältar ned. Nu hotas  ungerska kommunistledare av två års fängelse.


Kära Kamrater,


Vi intygar att vi, Ungerska Kommunister kommer att fortsätta vår kamp och ingen kan skrämma oss. I denna allvarliga situation, ber vi om ert stöd och solidaritet.


Kommentarer
Postat av: partizana

Mi variesai!Grafta kai sta ellinika na ma8ainoyme kai meis ti ginetai ekei panw!

2007-09-26 @ 11:18:13
URL: http://partizana.blogspot.com
Postat av: Giannis

Den bariemai....alla einai polla gia na ta metafrazo. Telos panton einai gia tis dioxeis enantia stous Ouggrous kommunistes.
O Rizospastis tis proigoumenis Paraskeuis kai Sabbatou eixe arthra.

2007-09-27 @ 00:10:34
URL: http://giannis.blogg.se
Postat av: a8lios

exeis apolyto dikio!
:-)

2007-09-27 @ 11:16:19
URL: http://a8liothtes.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0