Deras demokrati stinker!

Idag går ungerska kommunistledare till domstolen

Idag, fredagen den 21 augusti klockan 9.00 börjar rättegången mot hela ledarskapet för det Ungerska Kommunistiska Arbetarpartiet den ungerska staden Szekesfehervar. De ungerska kommunistledarna är anklagade för förolämpning på allmän plats för att ha givit uttryck för att ett beslut taget av Domstolen i Budapest 2005 var av politisk karaktär.

De ungerska kommunistledarna bekräftade den 20 september i ett officiellt uttalande att de inte hade kränkt den ungerska konstitutionen eller någon ungersk lag. Enligt Konstitutionen har har alla medborgare yttrandefrihet.

De underströk att olika ungerska organisationer, politiska partier och enskilda individer gjorde liknande offentliga uttalanden om den Ungerska domstolen under föregående år men ingen och inget parti har blivit anklagat eller kallad till rättsliga förhör.

Det Ungerska Kommunistiska Arbetar Partiet betonar att processen tar plats i en tid när det inte finns några hinder för högerextrema organisationer att organisera öppna möten i Ungern, och när högerextrema ungerska väktare marscherar i SS- liknande uniformer i Buda slott. Den ungerska regeringen talar om extremhöger och fascistfara men åtalar det Kommunistiska Partiet.

UKAP:s presidium bekräftar nu att den ungerska staten försöker att använda dessa felaktiga motiv för att förlama och potentiellt likvidera UKAP, precis i en tid när vänstern och den kommunistiska rörelsen åter växer i Ungern.

Gyula Thurmer, ordförande i UKAP betonar att de ungerska kommunisterna fortsätter sin kamp mot kapitalismen, för det arbetande folkets rättigheter och ingen politisk eller finansiell påtryckning eller rättslig process kan tvinga dem att upphöra med sin kamp.

Gyula Thurmer, ordförande i UKAP informerade att många Kommunistiska och Arbetarpartier ger uttryck för sin solidaritet med UKAP, bl.a. kommunisterna i Italien, Vitryssland, Österrike, Tjeckiska Republiken, Ryska Federationen, Kuba, Laos, Tyskland, Argentina Chile, Rumänien Spanien, Slovakien, Grekland, Ukraina, Sverige,Danmark, Finland. Många ungdomsorganisationer deltar i protesterna , inklusive den Kommunistiska Ungdomsorganisationen från Tjeckiska Republiken, många undomsorganisationer från Kanada, Storbritannien. Världsfederationen av Demokratisk Ungdom kommer att delta solidariskt genom en demonstration framför Domstolen i Szekesfehervar.

Det kommer att bli demonstrationer framför Ungerska ambassader i bl.a. London och Berlin. Många organisationer informerar att de kommer att anordna protestmöten efter den 21 september.

Vissa partier organiserar internationella presskonferenser i sina huvudstäder och inbjuder representanter för de Ungerska Kommunisterna att närvara vid dem. Den rättsliga anklagelsen mot Ungerska kommunister är en del av den antikommunistiska kampanjen i Europa och vi måste kämpa tillsammans.

Alla kommunistiska partier fördömer de Ungerska myndigheternas genomskinliga manöver som ett hämndlystet angrepp på de Ungerska Kommunisterna och efterlyser internationell solidaritet till försvar av politiska och juridiska rättigheter för UKAP. De kräver att de Ungerska myndigheterna ska garantera lagenliga rättigheter för varje medborgare, i detta fall att garantera oppinions- och yttrandefrihet, förenings- och organisationsfrihet.

UKAP kommer att informera alla kommunist och arbetarpartier om kommande händelser.

     Presidiet för
Ungerns Kommunistiska Arbetar Parti

genom
Kjell Bygdén
Internationell sekreterare SKP


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0