Om Myanmar(Burma) och krokodiltårarna från borgarklassen

De senaste dagarna har det pågått en våg av "information" angående diktaturen i Myanmar (Burma)
och hur västvärlden vill förkasta diktaturen och stödja en demokratisering av landet. Detta är icke sant!!! Det finns andra orsaker bakom det nyväckta intresset från medierna.

Så beskriver Wikipedia hur Burma som självständig stat började fungera.
 

"Myanmar var en del av det brittiska kolonialväldet. Landet blev självständigt 1948, året efter Indien och Pakistan. General Ne Win genomförde 1962 en militärkupp och upprättade ett militärt revolutionsråd som landets nya regering. Landets federala uppbyggnad behölls, men kompletterades med en hierarki av arbetar- och bonderåd. Ett nytt parti under namnet Myanmars socialistiska programparti grundades och fick status som enda tillåtna parti. Näringslivet förstatligades efter sovjetiskt mönster, och landet isolerade sig från omvärlden."  

Och Wikipedia fortsätter "Flera gerillagrupper har sedan dess verkat i landet, och det kanske allvarligaste hotet mot den burmesiska varianten på "kommunism" kom från "Vita Flaggan", en prokinesisk kommunistisk gerilla" (var det inte kisenerna som var allierade med Myanmar?)

Wikipedia skriver mer "Det har förekommit stridigheter mellan trupper ifrån Burma och Indien över Andamanerna, men dessa dessa har avslutats. 1988 var det stora protester och oroligheter i Burma som slogs ned med hundratals dödsoffer. Saw Maung (nuvarande president) ledde en militärkupp och unämde sig själv till premiärminister."

Folket måste veta att sedan 1988 har Myanmars politik kapitalistisk inriktning och landet har goda ekonomiska relationer med bl.a. Kina och Frankrike (Det franska oljebolaget Total är ett av flera stora företag som Myanmar samarbetar med). Självklart glömmer media att nämna Frankrike när de nämner de olika länder som samarbetar med Myanmar.


Just nu pågår det ett försök att attackera Kina för att USA, EU och Japan ser att Kina tar över en del av den marknad som dessa investerar i. Alla de länderna är inte intresserade om hur folket lever och mår. Alla de länderna hjälper kapitalet. Det är bara, som marxisterna säger, endoimperialistiska motsättningar. Man menar att det finns olika
intressen från det internationella kapitalet och varje grupp försöker vinna andelar. Myanmar har ansenliga naturresurser inom mineraler (bly, zink, koppar, tenn), ädelstenar (pärlor, rubiner), timmer, olja och naturgas.


USA och EU t.ex. har utmärkta kontakter med Pakistan, ett land med en grym diktatur och tusentals människor som dör och torteras varje år. USA och EU har också starka kontakter med Saudiarabien som ingen vettig människa kan kalla för demokrati (kvinnor har inte rösträtt - inte ens yttranderätt, människor halshuggs osv). Självklart vill USA och EU vill ha bra realationer med Pakistan och Saudiarabien både för sina naturresurser (olja osv) men också politiskt. Pakistan ligger mellan Iran och under Ryssland och Kina samt Saudiarabien nära Irak och Iran.

Det betyder att de stora imperialistiska länderna är inte intresserade om demokrati, de är intresserade att få makt över olika regioner, även om de använder folkets uppror mot en hänsynslös diktatur som i Myanmar (Burma) som metod.

Vi, måste stå på folkets sida. Vi måste stödja alla som förtrycks från militära diktaturer men samtidigt vara mycket försiktiga så att kapitalet ska utnyttja oss.

Kampen mot diktaturerna, kampen mot kapitalet och kampen mot imperialismen fortsätter!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0